HTML

Két vándor

Ez a blog elsősorban a vándortáborozásról szól. Szeretnénk segítséget, jó tanácsokat adni a kezdő túrázóknak, leírjuk az általunk bejárt túra látnivalóit, tapasztalatait, sztorijait.

Új blogunk:

Két vándor

 

Geotúrák a Bakonyban és túrák máshol

 

2011.07.11. 23:24 vuk087

A fürdésről

Itt a kánikula, hőségriadó meg minden, mindenki valami tócsában pacsálna, hívják azt Adriának, Balatonnak vagy a kerti gumimedencének, gondoltam, összedobok egy vizes bejegyzést.

Az előző bejegyzés (http://ketvandor.blog.hu/2011/07/04/a_vadkempingezesrol_2_resz) 10. pontjában már röviden érintettem a problémát, most megpróbálom részletesebben is kifejteni.

Minden túránál alapvető probléma és szükséglet a tisztálkodás, azonban vándortáborozás esetén, ha nem kempingben, magánháznál vagy egyéb, fürdési lehetőséggel ellátott szálláshelyen alszunk, más alternatív módon kell megoldani a problémát. Erre most hirtelen háromféle módot tudok felsorolni:

  1. A legegyszerűbb mód talán a falusi kék nyomóskutak (kékkutak) használata. Ha működik (egyes falukban előfordulhat, hogy lekapcsolták a hálózatról), akkor bővizűen és hidegen. Nyáron jólesik a jéghideg víz, máskor viszont nem biztos hogy annyira kellemes élmény. Hátránya még, hogy a minden testrészre kiterjedő mosdás elég körülményes. Világosban, hogy a falusi népet ne botránkoztassuk meg annyira, fürdőruha viselete ajánlott. Sötétben már bátrabban neki lehet állni a műveletnek, főleg ha faluszélen, kissé eldugott helyen van a kékkút, vagy rossz a közvilágítás. Biztos víznyerőhely a temetők környéke: általában a faluszélen vannak, eldugottak,főleg sötétedés után kicsi a forgalom, és virágöntözés céljából kell lennie ott egy működő kútnak. Egyes helyeken a temető előtt is találunk kutat (pl. Bódvarákó), máshol viszont a temetőn belül, általában a bejárat közelében van. Itt azért sokáig nem illik pacsálni, gyors mosdás és annyi.
  2. Forrásoknál, patakoknál szintén kitűnően lehet fürdeni, főleg ha elég bővízűek. ezek is jéghideg vizet adnak, és ha településen kívül verünk tábort, kitűnő tisztálkodó- és pancsolóhely lehet belőle. A vízi élővilágra azért illik odafigyelni, pH-semleges szappan használata javasolt, a vízbe jutó vegyszer mennyiségét mosdószivacs használatával jelentősen csökkenthetjük. A szivacs egyébként akkor is jó, ha valaki kevésbé bírja a hideg vizet.
  3. Van azonban olyan szituáció is, mikor egyik variációból sem választhatunk azok hiánya miatt. Ilyen hely pl. a Bükk-fennsík vagy a Mátra egy része. Persze meg lehet tenni azt, hogy az aznapi utolsó vagy a következő napi első alkalmas helyen tisztálkodunk, de ha van vizünk még a hátizsákba, azzal is gond nélkül elvégezhető a művelet. Mi ilyenkor előre felkészülünk és az összes palackunkat megtöltjük vízzel (2 db 1,5 lliteres és egy félliteres), mert kell a főzéshez, mosogatáshoz is a víz. Egyébként ha okosan csináljuk, fürdéshez meglepően kevés víz szükséges. Ezt először egyik biciklis ismerősünk mutatta, ő egy tömlőből engedett magára vizet és az elég volt zuhanyzáshoz (elvitte az egyliteres tömlőt, és mikor visszajött frissen, tisztán, tusfürdő-illatúan, még megkérdezte, hogy megyünk-e mi is, merthogy maradt még víz a tömlőben...) Akkor el sem tudtuk képzeli, hogyan csinálta. Aztán kitaláltuk, hogy másfeles palackból, mosdószivacs segítségével kis vízhasználattal mi li le tudunk mosdani. Először a szivaccsal bevizezzük magunkat tetőtől talpig, majd ugyanezt megismételjük szappanos szivaccsal, majd lemossuk magunkat szntén szivaccsal és már meg is vagyunk. Nem olyan jó, mintha folyóvízben fürödnénk, de tiszták és szappanszagosak leszünk a végére, nem büdösen és ragacsosan bújunk be a hálózsákba. Előnye ennek a műveletnek a kevésbé hideg, esetenként kellemesen langyos víz, hátránya, hogy a vizet cipelni kell, de szerintem ennyit megér.

Ha esetleg más alternatív ötletetek van, ne habozzatok, írjátok meg kommentben!

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ketvandor.blog.hu/api/trackback/id/tr993059022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lilabirka 2011.07.22. 08:41:40

A temetőt mint biztos fürdőhelyet már máshol is olvastam... nekem még épp belefér a lelkiismeretembe, de a helyiek sehol nem tekintik kegyeletsértésnek?

vuk087 2011.07.25. 11:01:24

Ezt nyilván úgy csináljuk, hogy a helyiek ne lássák...
süti beállítások módosítása