HTML

Két vándor

Ez a blog elsősorban a vándortáborozásról szól. Szeretnénk segítséget, jó tanácsokat adni a kezdő túrázóknak, leírjuk az általunk bejárt túra látnivalóit, tapasztalatait, sztorijait.

Új blogunk:

Két vándor

 

Geotúrák a Bakonyban és túrák máshol

 

2011.08.11. 20:56 vuk087

20. nap: Nagy-Hideg-hegyi th. - Nagymaros: Panorámás szálláshely

Érdekes árképzése van a turistaháznak: zuhany 400Ft (nagyon jó ár!), capuccino 450 Ft (kicsit elszálltnak tűnik, de nagyon-nagyon finom!), meleg étel 6-700 Ft (jó ár). Viszont a néni nagyon kedves volt, megengedte, hogy az étkezde padlóján aludjunk a kinti hidegre és rettenetes szélre való tekintettel. Köszönjük szépen! Jól ki is aludtuk magunkat, alig bírtunk felkelni, ráadásul mára sem terveztünk sokat. Reggelre a ruháink is majdnem teljesen megszáradtak, de ráakasztottuk a hátizsákra és mostanra már megszáradt minden.
Reggel rettenetes hideg volt, kabátban indultunk le a Nagy-Hideg-hegyről. A kisinóci turistaházig nagyon meredeken jöttünk le, éreztem rendesen a bokámat és a térdemet is. Kóspallag előtt pedig egy nagy emelkedő (és előtte borzalmas bozót) várt még ránk: felmentünk a kálváriához (nagyon szép a kilátás, megérte felmenni) és onnan ereszkedtünk le a faluba. Úgy gondoltuk, hogy majd itt veszünk vizet, de az összes nyomóskutat kikapcsolták. Ezért továbbrobogtunk a Törökmező turistaház felé, de előtte még útba ejtettük a Fehér-forráscsoportot is. Itt teletöltöttük az összes palackunkat, majd felmentünk a turistaházhoz ebédelni. Pecsételés közben vettem észre, hogy itt még lehet kapni Kaktusz és Bagaméri jégkrémeket is, amiket már évek óta sehol sem láttam. Sajnos a hideg idő miatt kénytelenek voltunk kihagyni :(
Ezután egy meredek, szederindákkal és kisfákkal sűrűn benőtt kaptatón mentük fel a Csapás-rétre. Itt pár éve állították helyre a hagyásfás marhalegelő összképét, majd ha helyrejön az aljnövényzet, szép színfoltja lesz a Börzsönynek. A rét végénél levő parkolóból pedig nagyon közelinek látszik a visegrádi vár.
Innen már csak 2 km a Julianus barát-kilátó. Aki Dunakanyart akar nézni, annak javaslom, hogy innen nézze: a kanyar kellős közepén vagyunk, csak délről takar kicsit a Szent Mihály-hegy, de kétoldalt mellette ott a Duna. Látszik Visegrád a várral, a Naszály tömbje a váci cementgyárral, még távolabb a Mátra kékes tömbje. Másik irányba Dobogó-kő felé lehet ellátni, majd a Szent Mihály-hegy jobb oldalán ismét a Duna látszik, tovább fordulva a Magas-Börzsöny vonulatai sejthetők a fák lombjai között-fölött. Főleg ilyen tiszta időben szenzációs panoráma volt!
Mivel később nemigen akad alkalmas sátrazóhely, úgy döntöttünk itt alszunk. Van pad és tűzrakóhely is, a kilátó első emeletén pedig majd kiváló alvóhelyet találtunk: fedett, szélvédett és még panoráma is van az ablakokon át. A túloldalon az 5csillagos szállodák ablakából nincs ilyen kilátás!

Vuk

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ketvandor.blog.hu/api/trackback/id/tr73146874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süssmájer 2011.08.11. 22:26:30

sziasztok,

mi Írottkőről indultunk 25 napja, kb. ugyanazt nyomjuk mint ti, vicces. egyébként ma szembejöttetek a kilátó és Törökmező között...

ez a blogunk:
masfelmilliolepes.tumblr.com
kicsit szűkszavúbb, mint a tiétek.

ma itt alszunk Nagy-Hideg hegyen, szintén a földön, és a vendégkönyvben találtunk meg ezt a blogot.

Mimi+Balázs
süti beállítások módosítása