HTML

Két vándor

Ez a blog elsősorban a vándortáborozásról szól. Szeretnénk segítséget, jó tanácsokat adni a kezdő túrázóknak, leírjuk az általunk bejárt túra látnivalóit, tapasztalatait, sztorijait.

Új blogunk:

Két vándor

 

Geotúrák a Bakonyban és túrák máshol

 

2011.07.20. 23:26 vuk087

Főzés

Egy 44napos túra során alapvető probléma, hogy mit is fogunk enni. A májkrémes/szalámis zsemle/kenyér elég egyértelmű, na de azért ezen még mi sem élünk meg másfél hónapig. Milyen lehetőségek vannak főtt kajára?

 

Azért kezdjük az elején: először is valamin főzni kell. Erre többféle lehetőség is kínálkozik.

 

 - Gázfőző: viszonylag kis térfogatra összecsukható változatok is vannak, nem túl nehéz, ideális melegítésre. Hátránya, hogy csak erre.. Mi egyszer megpróbáltunk lencsét főzni rajta, hát.. nem volt túl sikeres. Nyilván a mienknél jobb gázfőzők is vannak, de ha nem akarunk egy egyhetes túrára is több pótpalackkal indulni, ne akarjunk rajta zacskóslevesnél bonyolultabb kaját készíteni.

 - Benzinfőző: a hatásfoka egyértelműen jobb az előzőnél, ezen gyakorlatilag bármit meg lehet főzni rajta. Nagy előnye még, hogy a benzint könnyebb utántölteni. Csakhogy sajnos a legtöbb kis hegyi faluban pont annyi benzinkutat találunk, mint ahány túra szakboltot...

 - Tábortűz: ennél nem is lehet hangulatosabb módját elképzelni a vacsorakészítésnek. A tüzelőanyag adott, bárhol megtaláljuk, csak némi újságpapírt kell magunkkal vinni gyújtósnak. Azért ennek is elég sok hátránya van (a „honnan szedek bográcsot” problémáról lásd később), legnagyobb probléma az esős idő, meg nem biztos, hogy pl. a Kékes megmászása után szívesen állunk neki tüzet rakni. Ennek ellenére ha csak lehet mi ezt a változatot részesítjük előnyben, de azért lesz nálunk egy gázfőző is. 

A legfontosabb eszköz, amire szükségünk lesz: a campásbögre (fél-3/4 literes bádogbögre, vízforraló bögre néven elég sok helyen, olcsón kapható). Ezt nagyjából mindenre lehet használni: kibírja, hogy belerakjuk a parázsba, használható ivásra, vízmerésre foglalatlan forrásokból, fogmosásra stb. Mivel a füle eléggé fel tud melegedni, kell még egy mamut :) (összecsukható kombináltfogó). Ezeken kívül viszünk még egy kis vágódesztkát, bicskát, kanalat, konyharuhát.

 

Nézzük, hogy akkor mit is együnk. Alapvető követelmény, hogy a leírt eszközökkel elkészíthető legyen (a palacsintáról sajnos le kell mondanunk), a hozzávalókat bármelyik kisboltban megkapjuk, ezek legyenek laktatóak, könnyűek, kis térfogatúak, ne romoljanak meg. A konzerveket felejtsük el: nem elég, hogy étkezésenként 30-40 dekát cipelünk, még evés után is megmarad a nagy térfogatú, zsíros szemét.

 

Alapos meggondolás után ideális alapanyagnak találtuk a rizst, búza- vagy kukoricadarát, lencsét és sárgaborsót. Ezt egészítjük ki szalonnával, kolbásszal, zacskóslevessel. Néhány receptet már kipróbáltunk, ezeket szeretném megosztani (a fényképek csak erős idegzetűeknek, de végül is úgyis sötétben esszük...)

 

Campa

Nem felel meg eléggé a fent leírt követelményeknek, de mivel ez a legrégebbi és eddig egyetlen túrakajánk, nem hagyhatom ki. Az alapötlete a már emlegetett fizikatanártól származik. Állítólag a tibetiek esznek valami hasonlóan guszta besűríett levest, innen ered a neve.

Szalonnát kockára vágunk (kalória), megpirítkuk, majd adunk hozzá felkockázott fokhagymát (kullancsok, fertőzések és idegenek ellen). Öntünk hozzá egybögrés zacskóslevest (sómennyiség pótlása, meg hogy íze is legyen), felengedjük vízzel, és 10-15db Korpovit kekszet adunk hozzá (korpáskeksz: laktató, megelőzi az emésztési panaszokat), megmelegítjük/felforraljuk. Előnye, hogy nagyon hamar, gázfőzőn is elkészíthető, hátránya, hogy a korpovitot a túra során nehéz pótolni, mert a kisboltokban nem nagyon kapható. Ezért idén sajnos hanyagolni fogjuk.

 

Innen következnek az idén kifejlesztett receptek:

 

Kolbászosrizs

Megpirítjuk a szalonnát, vöröshagymát, majd a rizst is (egy adag kb. 6 evőkanál), felöntjük vízzel, adunk hozzá sót. Míg fő, hozzáadunk némi karikára vágott kolbászt. A víz mennyiségét nehéz eltalálni, közben pótolhatjuk. Azért itt se számítsunk valami fantasztikus kinézetre: kellemesen ragacsos masszát kapunk.

 

Tojásos rizs

Meglepően hasonlít az előzőre, csak kolbász helyett itt 3 tojást ütöttünk rá, mikor már megpuhult a rizs. A tojástól nem kell félni, 1-2 napig nyugodtan magunkkal vihetjük ilyen melegben is, de azért a csomag tetejére kerüljön :) 

Lencse, sárgaborsó

A hüvelyesek a legpraktikusabb túrakaja-alapanyagok: fél kilós csomagban lehet venni, ami 4 adagra elég, 25-30% fehérjét tartalmaznak. Kissé soká főnek meg, de ezen lehet javítani áztatással. Mi széles szájú fél literes üvegbe raktunk egy-egy adagot, néhány óra alatt megpuhul. Főleg az elején azonban rázogatni kell, különben odaköt az aljába.

Ezt is gazdagíthatjuk pirított szalonnával, hagymával, kolbásszal. 

Valószínűleg ezek, és változataik lesznek a leggyakoribb vacsoráink, azonban ezeket csak tábortűzön lehet készíteni, a gázfőzős megoldással kudarcot vallottunk. Ezért néhány megoldás eső esetére:

Szalonnás kása

Megpirítjuk a felkockázott szalonnát, majd a zsírján pirítjuk kicsit a búzadarát (egy adag kb. 5-6 ek., nem muszáj pirítani, de úgy sokkal finomabb), felöntjük vízzel, sózzuk, és kevergetjük, amíg besűrűsödik.

Zacskósleves-kása

Ez a legegyszerűbb kajaötlet: a zacskóslevest búza vagy kukoricadarával sűrítjük be. Előnye még, hogy kicsit változatosabb íze van az eddg minden receptben előforduló hagyma-szalonna-kolbász variációhoz képest.

 

Egyenlőre ennyit próbáltunk ki, akinek van még ötlete, azt örömmel fogadjuk.

Eszti

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://ketvandor.blog.hu/api/trackback/id/tr923084847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szvsz 2013.09.18. 13:16:33

Ajánlom figyelmetekbe a tojásport. Nem romlik meg, ha nem éri nedvesség, akkor évekig eláll. Sütéséhez kicsit több zsiradékot szoktam használni. Sajnos csak nagy kiszerelésben kapható, 20 - néha 10- kg-os csomagban a Kapriovus Kft-nél.
süti beállítások módosítása